Kalvesteg stegt som vildt - mandag d. 1. februar 2010.

  
  
Ingredienser

300 g grøntsager, fx gulerødder,
porrer og løg
kalvetykkam uden ben, ca. 1½ kg
Salt og peber
1 spsk. smør
Ca. ½ l vand
1 kviste timian
5 enebær

3½ dl stegesky
2 spsk. smør
2 spsk. mel
Ca. 2 dl fløde
3 spsk. ribsgelé
Evt. kulør
1 tsk. balsamicoeddike
Salt og peber

Evt. lidt boullion

1 kg kartofler
½ kg knoldselleri
Ca. 100 g emmentaler
Salt og peber

4 faste pærer
4-6 løg
½ dl æblejuice
3 spsk. Hyldeblomsteddike eller evt. hvidvinseddike
½ dl sukker
8 tsk. tyttebærsyltetøj









  
Fremgangsmåde


Rengør grøntsagerne, og skær dem i grove stykker. Krydr stegen med salt og peber.
Brun stegen på alle sider i smør i en stegegryde, og tilsæt derefter grøntsager, vand, timian og enebær. Lad stegen simre i cirka 1 time. Vend stegen undervejs.
Brug eventuelt stegetermometer.
Stegen er rosa ved 62° og svagt rosa ved 68°.

Saucen
Si væsken fra stegen. Smelt smørret i en gryde.
Tilsæt melet under konstant piskning til en ensartet masse.
Tilsæt stegeskyen lidt efter lidt under omrøring.
Tilsæt derefter fløde, ribsgelé og eventuelt kulør.
Smag sovsen til med balsamico, salt og peber.

Kartoffelsellerikager
Skræl kartofler og knoldselleri, og skær dem i meget tynde skiver.
Brug et mandolinjern eller lignende.
Læg kartoffel- og selleriskiver lagvis i et eller flere smurte, ildfaste fade beklæd eventuelt kanterne med bagepapir.
Drys ost, salt og peber mellem nogle af lagene, og lidt smeltet smør.
Afslut med lidt ost. Kom fadet i ovnen ved 200° i cirka 45 minutter.

Karamelliserede pærer og løg
Skræl pærerne, halver dem, og fjern kernehusene.
Skræl løgene, og skær dem i kvarter.
Læg pærer og løg i et ovnfast fad. Bland æblejuice, eddike og sukker.
Rør i det, til sukkeret er opløst, og hæld det over pærer og løg.
Kom fadet i ovnen og bag ved 200° i cirka 45 minutter.
Giv eventuelt pærer og løg lidt grill inden servering, hvis de ikke er gyldne.
Kom 1 tsk. tyttebærsyltetøj i hver pære.